Photoalbum

Selected Photos

 

Croatia

 

Marco Polo Cup

 

Cruise in the Med

 

ARC

 

 

 

Fiu's first Sailing Trip to Dalmatia - May 2003

Crew; Damir & Zvonimir Galović, Damir's friends: Ratko Kinkela, Hrvoje Lovrić i Dražen Bralić, and our guests from Australia, Frank Newman & George Kuldan, and Ivo.

Itinerary: From Punat to Kornati and back in five days

For a full story in Croatian follow this link.

Damir is doing his best to get us in Božava on time

Damir is installing an inverter

Zvonimir is working hard even during holidays

This is how we treat our Guests

Trying to wake up in Sali

Night watch, Hrvoje, Dražen, George and Damir

Near Sali

Zvonimir taking pictures of Splendido

Ivo's first dive this year

Splendido entering Kornati

Splendido

Splendido near Mana

Splendido near Mana

Splendido

Splendido in Murter Sea

Kornati

George

Fiu in Kornati

Naše prvo jedrenje u Dalmaciju - svibanj 2003

Ekipa: pored Iva bili su tu: Damir i Zvonimir Galović, Damirovi prijatelji: Ratko Kinkela, Hrvoje Lovrić i Dražen Bralić, te Frank Newman i George Kuldan, dva prijatelja iz Sydneya s kojima Ivo često jedri u Sydney-u. Dakle sve u svemu osmero, pun brod! Krenuli smo na peterodnavno krstarenje a zahvaljujući Damiru i njegovoj ekipi iz Rijeke, hrane i pića smo imali za mjesec dana krstarenja – ili sam barem ja tako mislio dok dečki nisu navalili na hranu!! 

Četvrtak, 1 svibnja 2003

Krenuli smo u četvrtak, 1 svibnja. Kao 'naručena' taj dan nas je dočekala bonaca! Čekali smo da zapuhne bilo koji vjetar, pa makar i u provu ali vjetra ni 'od korova'. Čak ni nakon par sati kupanja na prekrasnim plažama blizu Stare Baške na Krku vjetra niodkud. Oko 14 sati smo konačno uvidjeli da je krajnje vrijeme da se krene. Naime trebali smo se navečer sresti u Božavi s Boškovićima, mojim starim prijateljima iz Zagreba. I tako, podvita repa krenuli smo neslavno na motor, smjer jug, Božava, skoro 70 NM od Punta. Računali smo da bi uz prosječnu brzinu od oko 8 čvorova morali biti u Božavi oko 10 sati navečer.

Tako je i bilo, negdje oko Molata nas je već uhvatio mrak. U to doba još nismo imali chart plotter pa nas je Damir sigurnom rukom vodio kroz zavrzlamu svetionika između Molata, Sestrunja, Zverinca i Dugog Otoka. Stigli smo na Božavu po planu, oko 10 navečer, kasno, ali još uvijek na vrijeme da nas na rivi dočeka 'kapo od porta' i naplati 170 kn za privilegiju noćenja u ovoj 'prekrasnoj' luci.

Dorica i Igor Bošković su nas dočekali na svom brodu, pojeli smo večeru, popili piće, popričali, prošetali se rivom i krenuli na počinak – sutra je dugi dan, imamo ambiciozni plan da odemu do Salija a možda i dalje do Kornata pa da tamo prenoćimo.

Petak, 2 svibnja

Sutrašnji dan, petak, nas je dočekao s mnogo sunca i tek negdje oko 9 ujutro je počeo puhati levanat, ne baš idealan vjetar za putovanje na jug ali bolje 'išta nego ništa'. Digli smo jedra i zajedrili, atmosfera na brodu je odmah bila veselija, lica ozarena, brod je izvrsno jedrio i prelazio praktički svaki brod koji nam se pojavio u blizini – krasnog li osjećaja kad u 'prašini' ostavite koju charter Bavariju ili Beneteau po krmi (jedino smo charter brodove sreteli jer je bilo još prerano za domaće jedriličare)!! Nakon par sati prekrasnog jedrenja s istočne strane Iža prem Saliju, vjetar je konačno posustao u popodnevnim satima pa smo odlučili stati, okupati se, pojesti nešto te na motor dogurati do Salija i tamo prenoćiti.

Dorica je pripremila krasan brodeto od sipica a mi rižu, to ujedinili, zgurali se svi u kokpit Fiu-a i u slast pojeli rižoto, popili par buteljki dobrog dalmatinskog vina, naslušali se dobrih, često i starih, viceva i negdje iza ponoći otišli na zasluženi počinak.

Subota, 3 svibnja

Od Salija do Kornata uglavnom opet na motor. Kupanje u Lojeni na Levrnaki - samo za hrabre jer je temperatira mora još uvijek bila samo oko 18 0C. Predvecer jurimo prema Murteru pa prema Zadru jer u ponoc odlazi bus za Zagreb i naši Australci, Frank i George moraju na taj bus da ujutro stignu na avion za Prag i dalje za Sydney.

Stižemo posljednji čas u Zadar. Srećom svi dečki imaju mobitele i dobro poznaju Zadar. Mobitelima zovu taksi da dođe na rivu i prebace Franka i Georga na autobusni kolodvar. Sve je bilo kao na filmu, sve je bilo vrlo 'knap' i napeto ..samo je odgovarajuća muzika edostajala! Posljednjih desetak milja smo vozili na 3000 okretaja i jurili sa skoro 9 čvorova! I stigli smo posljednji čas, taksi je čekao na rivi, i dečki su stigli na vrijeme do autobusnog kolodvora, ukrcali se u bus i krenuli prema Zagrebu a mi, vezali brod na benzinskoj stanici jer smo ujutro trebali napuniti rezervoar s naftom, neki su dečki krenuli na spavanje, a oni mlađi, kao pravi mornari kad stignu u luku nakon mjeseca provedenih na pučini, nadobudno krenuli u potragu za .. !#!"$#$!%&/:-) .. i vratili tek ujutro kad je počelo daniti, umorni, blijedi i puni 'lovačkih' priča !

Nedjelja, 4 svibnja

Dizanje oko 8 da natočimo naftu. Na opće iznenađenje, na benzinskoj pumpi u Zadru nisu imali nafte već više od mjesec dana – toče samo 'plavu' naftu za ribarske brodove a sportske brodove šalju u Preko na Ugljanu ili u Sukošan! Dobrodošli u Dalmaciju - srećom mi smo već na odlasku!

Odlučili smo krenuti na sjever pa ćemo tankati u Novalji ili Rabu. Imali smo dobar vjetar, mastral, i jedrili živahno prema Viru, Novalji. Prolazeći pored Novalje imali smo još uvijek dobrog vjetra pa nismo htjeli stati što se pokazalo kobnim. Vjetar je uskoro stao, zavozili smo na motor  prema Lunu i nakon nešto više od jedan sat vožnje motor je stao – ostali smo bez goriva!! Sramote li sramote!! Što sada? Autostop ne radi na moru, a pored toga brodovi su rijetki u ovo doba godine. Malo smo se zbrojili i razmišljali, blizu smo obali, može netko doplivati do obale, otići do obližnjih robarskih sela i kupiti par litara nafte da nam bude do Raba, ili ... U blizini smo uskoro zapazili jednu jahtu, koja je išla u našem smjeru, jedan Jeanneau  36 ili slično. Počeli smo mahati rukama, posada nas je očito zapazila i krenula u našem smjeru! Spašeni smo! Bio je to naravno charter brod iz Punta, vozili su ga susjedi slovenci. Nisu imali kanticu s naftom pa smo se odlučili za tegljenje do Raba! Sramote, vukli smo se kao 'ptica slomljenih krila'. Nakon nešto više od sat tegljenja došli smo do Raba, stali uz benzinsku pumpu i konačno napunili tank gorivom, a i svoje tankove i tankove naših susjeda slovenaca, vinom, kavom, sokovima.

Nakon kratkog predaha u prekrasnom Rabu krenuli smo prema Puntu i tako završili našu malu odiseju po srednjoj Dalmaciji.

Back:

bullet

April 2003 - Delivery trip - from Ravenna to Punat accross the Adriatic Sea

bullet

May 2003 - our first sailing trip to Kornati and back!

bullet

May 2003 - Instalation of instruments in Marina Punat

bullet

Jun 2003 -  Christening ceremony

bullet

Jun 2003 - Mirjana and Ivo from Primošten to Punat

bullet

July 2003 - Another trip to Dalmatia - from Punat to Vis and Hvar

 

www.000webhost.com